Otthonszülés

Az otthonszülés hazai szabályozása

Az intézeten kívüli szülést szabályozó rendelet 2011. márciusában jelent meg:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100035.kor 

Léte biztonságot és korlátot is jelent mind a bábáknak, mind a családoknak.

Az otthonszülésnél segítő szakemberek

A rendelet értelmében az otthonszülésnél legalább kettő szakember van jelen, akik lehetnek szülésznők, vagy szülész szakorvosok.

A gyakorlat azt mutatja, hogy otthonszüléseknél szinte kizárólag független bábák segédkeznek,  akik Magyarországon szerzett, vagy honosított szülésznői végzettséggel rendelkeznek. 


Az otthonszülés iránt érdeklődőknek

Magyarországon jelenleg 5 engedéllyel rendelkező bábai ellátást nyújtó szolgáltató működik. Ők nyújtanak keretet a bábáknak, bábacsapatoknak, tevékenységünket országosan végezzük:

Ha fontolgatod az otthonszülést, vagy egyszerűen csak információt szeretnél, mint családtag, vagy mint szakember, érdemes megkeresni egy bábát, vagy bábacsapatot, és találkozót kezdeményezni vele/velük. Praktikus megfontolásból észszerű a hozzád legközelebbi bábával próbálkozni első körben. 

Érdemes, és fontos meghallgatni a választott bába/bábák által tartott tájékoztatót, ahol részletes információt kaphatsz a jelenleg elérhető ellátási formákról, az otthonszülés gyakorlati megvalósulásáról.

Ha úgy döntesz, hogy otthon, vagy valakinek az otthonában szeretnél szülni, akkor ezt a szándékodat a rendelet értelmében legkésőbb a várandósságod 36. hetéig le kell nyilatkoznod a választott bábánál. 

Fontos tudni, hogy ez a fajta ellátás ma Magyarországon csak

A fotót ©Borcsaphoto készítette