Otthonszülés

Az otthonszülés hazai szabályozása

Az intézeten kívüli szülést szabályozó rendelet 2011. márciusában jelent meg:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100035.kor

Léte biztonságot és korlátot is jelent mind a bábáknak, mind a családoknak.

Az otthonszülésnél segítő szakemberek

A rendelet értelmében az otthonszülésnél legalább kettő szakember van jelen, akik lehetnek szülésznők vagy szülész szakorvosok.

A gyakorlat azt mutatja, hogy otthonszüléseknél szinte kizárólag független bábák segédkeznek, akik Magyarországon szerzett, vagy honosított szülésznői végzettséggel rendelkeznek.


Az otthonszülés iránt érdeklődőknek

Magyarországon jelenleg 3 bábai ellátást nyújtó szolgáltató működik. Ők nyújtanak keretet a bábáknak, bábacsapatoknak, tevékenységünket országosan végezzük.

Ha fontolgatod az otthonszülést, vagy egyszerűen csak információt szeretnél, mint családtag vagy mint szakember, érdemes megkeresni egy bábát, vagy bábacsapatot, és találkozót kezdeményezni vele/velük. Praktikus megfontolásból észszerű a hozzád legközelebbi bábával próbálkozni első körben.

Érdemes, és fontos meghallgatni a választott bába/bábák által tartott tájékoztatót, ahol részletes információt kaphatsz a jelenleg elérhető ellátási formákról, az otthonszülés gyakorlati megvalósulásáról.

Ha úgy döntesz, hogy otthon, vagy valakinek az otthonában szeretnél szülni, akkor ezt a szándékodat a rendelet értelmében legkésőbb a várandósságod 36. hetéig le kell nyilatkoznod a választott bábánál.

Fontos tudni, hogy ez a fajta ellátás ma Magyarországon csak

  • a szülés szempontjából alacsony kockázati csoportba tartozó várandósok számára érhető el - ami nem azonos a várandósság alatti rizikóbesorolás kategóriájával,

  • a választott helyszíntől 20 percen belül elérhetőnek kell lennie szülészeti ellátást nyújtó kórháznak, és

  • anyagilag is bizonyos tehetséggel kell rendelkezni, mivel sajnálatos módon a rendelet értelmében az Országos Egészségbiztosító Pénztár nem vesz részt az intézeten kívüli szülés finanszírozásában még részben sem.

A fotót ©Borcsaphoto készítette